Kuuluisia kyläläisiä


Kuvanveistäjä Esko Kananen

Sallilan tyttö. Kuva: Raija Korpelin

Esko Kananen syntyi vuonna 1924 Elämäjärven Haaskan tilalla. 1900-luvun loppuun mennessä hän oli saavuttanut tunnetun taiteilijan aseman. Kanasen koulutustausta oli Suomen taideakatemian kuvanveistolinja vuosina 1950 –1953. Lisäksi hän opiskeli saarijärveläisen taiteilija Hannes Autereen opissa. Valmistuttuaan Esko Kananen teki opintomatkan kuvanveistäjä Ben Renwallin opastuksella Italiaan, Ranskaan ja Saksaan. Realistisen tyylisuunnan kuvanveistäjä Kanasen töille on ollut paljon kysyntää. Sodan kokenut Kananen on tehnyt mielellään sankaripatsaita. Päätuotannon ensimmäinen kausi sijoittuu 1950-1960 – lukujen vaihteeseen. Seuraavaksi Esko Kananen keskittyi maanviljelyyn, kunnes kuvanveistoinspiraatio alkoi jälleen vuonna 1975. Kananen kehitti oman tekniikan pronssin valamiseen ja hänellä oli ainoa taidetakomo koko Keski-Suomen läänissä. Pronssivalimon reliefeistä etenkin Lukeva tyttö –teosta myytiin runsaasti. Esko Kananen menehtyi vuonna 2000.

Merkittävimmät julkiset työt

Sankaripatsaat
– Pihtipudas, 1957
– Reisjärvi, 1961
– Haapajärvi, 1963
– Pyhäjärvi, 1964

Kirkkoveistokset
– Äänekoski, kirkkotarhan suihkukaivoveistos, 1963
– Kinnula, Rauhanyhdistyksen rukoushuoneen alttarireliefi, 1959
– Muurasjärvi, kirkon alttarireliefi ”Ristin tiellä”, 1989

Ulkoveistokset
– Pihtipudas, Poliisien muistomerkki ”Kahdeksan surmanluotia”, Sisäasiainministeriön tilaama, 1970
– Suolahden kaupunki, ”Suolahden kurjet”, 1984
– Pihtipudas, Tahko Pihkalan patsas, 1989
– Pihtipudas, ”Sallilan tyttö”, puistoveistos, 1993
– Suonenjoki, ”Suojeluskuntalainen- ja Lottapatsas”, 1988
– Suonenjoki, ”Lottatyttö ja sotilaspoika”, 1998

Pankkiveistokset
– Äänekosken säästöpankki, ”Tuulastaja”, suihkukaivoveistos, 1963
– Pihtiputaan säästöpankki, ”Raivaaja”, 1964
– Pihtiputaan säästöpankki, ”Rahavirta”, 1985
– Pyhäjärven osuuspankki, ”Sukupolvenvaihdos”, reliefi, 1981
– Pihtiputaan Osuuspankki, ”Kyyhkyset”, veistos ja ”Kasvu”, reliefi, 1982
– Utajärven osuuspankki, ”Tervansoutajat”, reliefi, 1986
– Konneveden osuuspankki, ”Konnevesi-sarja”, reliefi, 1989

Muita töitä
– Yksityisiä hautamuistomerkkejä
– Puutarhaveistoksia
– Keski-Suomen läänin kulttuurikilpailun palkinnot 1964
– Maaherra Artturi Jämsen-rahaston kannatusyhdistyksen reliefit

Elämäjärvellä järjestetään Haaskan Esko ja Elämänpuu- Elämäjärven näyttelyviikko 24.7.-30.7.2017


Pete Parkkonen

Pete Parkkonen on paljasjalkainen Elämäjärven poika, joka tuli valtakunnalliseen julkisuuteen menestyttyään vuonna 2009 pidetyissä Idols -kilpailuissa. Hän sijoittui kilpailussa kolmanneksi. Kilpailun jälkeen Pete sai valtakunnallisesti myönteistä julkisuutta paitsi julkisella lauluäänellään myös ihailtavalla asenteellaan. Välitön ja elämänmyönteinen asenne, jossa hän avoimesti kertoo Elämäjärven ja Pihtiputaan hänelle antamista voimavaroista, ovat saaneet fanien sympatiat osakseen.

Vuonna 2010 Pete johdatti omaa Kuorosota kuoroaan sijoittuen kunniakkaasti toiseksi. Kuoron kahdestakymmenestä jäsenestä oli elämäjärveläisiä ja Elämäjärveltä lähtöisin olevia peräti viisi henkilöä. Kisasta palkinnoksi saadut rahat kuoro lahjoitti kunnassa toimivalle PoPi Ry:lle.

Pete on julkaissut kolme albumia: First Album (2009), I’m an Accident (2010) ja Pete Parkkonen (2014). Hän työstään parhaillaan neljättä albumiaan, joka tulee olemaan suomenkielinen.

Kuva: Warner Music Live

Idolsin ja Kuorosodan lisäksi Pete on ihastuttanut katsojia muissa ohjelmissa upealla menestyksellä. Vuonna 2014 Pete voitti Tanssii tähtien kanssa-ohjelman parinaan Katri Mäkinen. Kaksikko sai seitsemänkymmentäkolme prosenttia äänistä. Vuonna 2016 Pete hämmästytti jälleen monipuolisuudellaan voittaen Tähdet tähdet-kilpailun, jossa artistit esittävät monien eri genrejen musiikkia. Pete oli Juhani Merimaan voittajasuosikki alusta alkaen.

Pete Parkkonen Spotifyssa