Haaskan Esko ja Elämänpuu- Elämäjärven näyttelyviikko 24.7.-30.7.2017


Haaskan Esko ja Elämänpuu -näyttelyviikko käsitti kaksi taidenäyttelyä: Esko Kanasen (1924-2000) muistonäyttelyn sekä valokuvanäyttelyn Elämänpuu-yhteisötaideteoksen synnystä.

Katso kuvia näyttelyviikolta tästä.

Esko Kananen oli elämäjärveläinen Kuvataideakatemian käynyt realismin tyylisuuntaa edustanut kuvanveistäjä, joka teki elämäntyönsä Haaska-nimisellä tilalla kotikylässään. Muun taiteellisen työn ohessa hän veisti mm kolme sankaripatsasta sekä yhden sankariristimuistomerkin julkisina taideteoksina Haapajärvelle, Pihtiputaalle, Pyhäjärvelle sekä Reisjärvelle. Haaskan 1800-luvun puolessa välissä rakennettu tila on yhä olemassa ja Esko Kanasen työhuone ennallaan pienoisveistoksineen ja luonnoksineen. Vanhan päärakennuksen pirtti on kävijöille avoinna näyttelyviikon ajan ja tilan pihapiirissä on myös esillä Eskon teoksia.

Elämänpuu on kyläläisten yhteisötaideteoksena vuoden 2016 aikana toteuttama ympäristötaideteos, jonka synty on kuin modernia Kalevalaa: kyläläiset etsivät suuren hongan, joka kuljetettiin kylätalon pihalle metsäkoneilla, pystyttivät sen ja veistivät puuhun kolmesataa lehteä kuvaamaan kaikkia kyläläisiä. Projektin vaiheista otetuista valokuvista järjestetään näyttely Mäntypirtin kylätalolla.

Haaskan tilan ja kylätalon välillä kulkee Elämäjärven kylän noin 200 metriä pitkä kyläraitti. Raitti on tarkoitus ottaa myös näyttelyviikon käyttöön; ihmiset siirtyvät näyttelystä toiseen kylän raittia pitkin jalkaisin suomalaisessa kylämaisemassa.

Näyttelyviikon toimijoina ovat kyläseuran lisäksi yhteistyössä Eskon tyttäret Tiina Mäenpää ja Elina Alhonen. Kyläläiset ovat lupautuneet valvomaan molempia näyttelyitä viikon ajan. Jaana Bombin Taiteen Wirtapiiri- hankkeesta on mukana näyttelyviikon suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Tavoitteena on tarjota kävijöille kaksi erilaista näyttelyä omalla kylällä: kylän oman taiteilijan teoksia ainutlaatuisessa ja alkuperäisessä miljöössä sekä kyläläisten modernin kalevalaisen hengen mukaisesti toteutetun yhteisötaideprojektin valokuvadokumentaatio. Näyttelyt yhdistää Elämäjärven kulttuuriraitti, jota pitkin yleisö liikkuu jalkaisin näyttelyiden välillä.

Näyttelyviikosta kertovan tekstin on kirjoittanut Jaana Bombin. Haaskan Esko ja Elämänpuu- Elämäjärven näyttelyviikko on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa (Suomi 100).