Esittely


Esittely

Kuva: Anneli Siekkinen

Elämäjärvi sijaitsee E75-valtatien varrella Pihtiputaan kunnan pohjoisrajalla. Matkaa Pihtiputaan keskustasta kylälle on 15 kilometriä. Elämäjärven kylän pohjoisraja on samalla koko Keski-Suomen maakunnan pohjoisraja. Asukkaiden mielestä Elämäjärven nimi on varsin osuva. Tällä kylällä elämää todellakin riittää!

Elämäjärvi on viihtyisä ja rauhallinen kylä. Kylällä on paljon toimintaa, kuten teatteritoimintaa, kerhoja ja juhlatalolla järjestettäviä tapahtuvia. Yksi kylän ylpeydenaiheista on upea Elämänpuu-teos, joka koristaa juhlatalo Mäntypirtin pihapiiriä. Aktiiviset kyläläiset toteuttivat teoksen yhdessä taiteilija Jaana Bombinin kanssa.

Elämäjärven maisema on kauniin maalaismainen. Metsät ja aukeat pellot luovat turvallisen, luonnonläheisen ja siistin kyläidyllin. Elämäjärvellä on todella helppo viihtyä, ja kylän luonto rauhoittaa myös kiireisimmän kylällä vierailijan. Itse järvi – Elämäjärvi – avautuu kirkkaana kylän keskustasta. Se on läpimitaltaan noin viisi kilometriä. Järvi on tunnettu runsaasta kalakannastaan. Kalastajia Elämäjärvellä onkin paljon.

Elämäjärven kylällä on alle kolmesataa asukasta. Kymmenen vuotta sitten kylällä asui 384 henkilöä. Elämäjärven asukastiheys on viisi henkilöä neliökilometriä kohden.Asuntojen lukumäärä Elämäjärven alueella on 144. Keskipinta-ala on 89 neliömetriä. Suomen keskiarvo on 76 neliömetriä. Pientaloasuinnoiksi luettavia omakoti-, rivi- ja paritaloasuntojen osuus kylän asunnoista on 98 prosenttia. Omistusasuntoja kaikista asunnoista on yhteensä 84 prosenttia. Koko Suomessa pientaloasuntoja on 53 prosenttia asumuksista ja omistusasuntoja 66 prosenttia. Muita rakennuksia kylässä on yhteensä 156. Talouksia Elämäjärven kylän alueella on kaikkiaan satakolmekymmentä kappaletta.

Talouksien keskikoko on 2,6 henkeä taloutta kohden. Pihtiputaan kunnassa on kaikkiaan 2187 taloutta ja asukkaita keskimäärin 2,5. Maanviljelijätalouksia kylällä on 17 prosenttia eli yhteensä 22 kappaletta. Yrittäjätalouksia, eli muita kuin maatalousyrittäjiä, on 8 prosenttia, 10 kappaletta.

Yksi Elämäjärven ja koko Pihtiputaan kauneimmista luontonäkymistä avautuu Keski-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla. Vuorijärven ja Raudanjärven välinen jyrkkä, kahden järven, salmen ja suohetteikön muodostama maisema on silmiähivelevä. Tätä lappimaista maisemaa käyvät ihailemassa sadat ihmiset ympäri vuoden.

Vuorijärvi. Kuva: Kari Parkkonen

Elämäjärvelle on helppo tulla. Sijaintimme lähes Suomen keskipisteessä on hyvien tieyhteyksien varrella.